Мени

Работилница за млади „Зголемување на младинското учество во процесите на донесување одлуки и соработка со институции“

Oбјавено на: 11.09.2017
DSC_0193

Во организација на мрежата на младински организации Y-PEER Македонија, во соработка со Организацијата за социјални иновации АРНО и со поддршка на канцеларијата на УНФПА во Скопје на 07 септември во Скопје, се оддржа работилница за млади насловена како „Зголемување на младинското учество во процесите на донесување одлуки и соработка со институции“. На настанот присуствуваа 17 млади луѓе – преставници од органзиации кои работат со млади : Форум 16, YES Македонија, ЦИД,  „ХЕРА“, „Младите можат“ , АЕЖЕ, Црвен Крст – М. Брод, КРИК, АЕСЕК.

 

Преку овој настан младите  имаа можност да се информирааат за тековните процеси во рамки на развојната агенда на Организацијата на Обединетите Нации и младинското учество. Гостинка говорник на работилницата беше г-а Сања Зоографска Крстеска како преставничка на Министерството за Надворешни работи на Република Македонија. Г-а Сања го објасни процесот посочувајќи дека „…целите се така формулирани да ги адресираат сите проблеми во општествата на глобално ниво. Низ сите нив провејува една нишка хоризонтално, потребата да се почитуваат човековите права и владеењето на правото. “  Во своето излагање акцент беше даден и на партнерствата и улогата на младите луѓе во развојните процеси.

„Цел 17 е наменета за партнерства на глобално ниво. Младите се главна целна група заедно со жените која провејува низ сите ЦОР и тука е вашата можност да се вклучите, прво на локално ниво во вашите заедници потоа на национално ниво. Младите се фактори кои пр     идонесуваат за промените и помагаат во имплементација на целите. “ – истакна г-а Сања од Министерството за надворешни.

Во текот на работилницата присутните имаа можност преку сесијата за поставување прашања да се информираат и за процесите на повисоко ниво, и да се запознаат со главните чекори кои ги преземаат земјите ширум светот за процесот 2030.

Архива

October 2018
M T W T F S S
« Sep    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Post-2015

There are no upcoming events at this time.

Вести

Работилница „Млади и сексулано и репродуктивно здравје и права“

Работилница „Млади и сексулано

Во организација на мрежата на младински организации Y-PEER, со поддршка од канцеларијата н
ПОВИК ЗА СТАЖИРАЊЕ ВО Y-PEER ПЕТРИ Софија

ПОВИК ЗА СТАЖИРАЊЕ ВО Y-PEER П

Младинската мрежа Y-PEER Македонија по покана на Y-PEER интернационалниот институт за млад
ПОВИК ЗА УЧЕСТВО НА Y-PEER PETRI - Sofia Annual School

ПОВИК ЗА УЧЕСТВО НА Y-PEER PET

Младинската мрежа Y-PEER Македонија по покана на Интернационалниот институт за младински р
Работилница за млади „THE GENDER PERSPECTIVE ON THE ISSUES ON SEXUAL AND REPRODUCTIVE HEALTH“

Работилница за млади „THE GEND

Во организација на мрежата на младински организации Y-PEER Македонија, со поддршка од канц
Kонсултативна средба „Воведување на формално сеопфатно сексуално образование во Република Македонија: предизвици и можности“

Kонсултативна средба „Воведува

Во организација на мрежата на младински организации Y-PEER Македонија, во соработка со Орг

Оваа веб страница е изготвена со поддршка од Фондот за население на Обединетите нации (УНФПА) во рамките на под-регионалната кампања „ Youth Voices” која во Македонија се имплементира под името „Идеите ги споделувам гласно“. Мислењата и ставовите искажани на оваа веб страница не ги претставуваат мислењата и ставовите на донаторите или други придружни организации.