Мени

„Идеите ги споделувам гласно“ 2014

Oбјавено на: 15.04.2015
fb cover + profile pic-02

Регионалната кампања фокусирана на младинското учество во Пост-2015 Агендата „Младински глас-Идинината која ја посакувам во Источна Европа и Централна Азија“ се лансираше на почетокот на октомври, 2014 година. Целта на кампањата е да осигура дека прашањата кои се поврзани со младите  се препознаени во понатамошната развојна агенда, што пак е возможно само со значајно младинско учество. Младинските активисти од регионот на Источна Европа и Централна Азија се охрабрени да се мобилизираат и себе-застапуваат за младинските приоритети поврзани со пост-2015 развојната рамка. Кампањата, исто така, има за цел да обезбеди сеопфатни информации за младите во ИЕЦА регионот и да им овозможи подобрување на вештините кои им се потребни за водење на ефективни иницијативи за застапување. Кампањата е координирана од Регионалната Лидерска Младинска Група составена од неколку младински регионални мрежи/институции во соработка со Младинскиот Кластер во УНФПА EECARO и регионалните канцеларии на УНФПА.

Македонија е горда што се приклучи на оваа кампања преку низа на креативни младински активности. Кампањата во Македонија ја спроведе мрежата на Y-PEER преку следните активности:

(24.11-12.12) Теренска интеракција со млади која овозможи да се слушне гласот на младите и да се добијат младински  пишани пораки во врска со горливи општествени предизвици. Оваа активност се одвиваше преку посета на фрекфентни урбани локации каде наши волонтери ги замолуваа младите да ја вметната главата во Face in Hole Messages и да пишат своја порака во просторот над мегафонот. Фотографиите со пораките  беа  изложени во Младинскиот Културен Центар во Скопје.
(30.11) – По повод одбележувањето на 1ви декември, светскиот ден за борба против СИДА, беа одржани 3 едукативно-забавни изведби на младинската претстава „Приказни од ходникот“ која содржи пораки за превенција на ХИВ, несакана бременост и други теми за млади од областа на сексуалнотo здравје и права. Претставата, во изведба на организацијата „Сенки и облаци“, е претходно развиена во рамки на проект финансиран од фондацијата MTV Staying Alive. Дискусиите по претставите беа прилика младите да разговараат за прашања од областа на сексуално и репродуктивно здравје, која е една од областите во развојата агенда на ООН.
(30.11)-Во рамки на кампањата се оддржа изложбата со фотографии од младински пораки повразни со областите за кои младите сметаат дека е потребно поголемо внимание и вложување.
(01.12)-Во Младинскиот Културен Центар се одржа прес конференција на која медиумите имаа шанса одблиску да се запознаат со спроведените активности во рамките на кампањата и да се информираат за следните чекори и активности на мрежата.
(15.12)- На 15ти Декември во хотел „ТЦЦ Гранд Плаза“ се оддржа младинска конференција „Младинско учество и препораки за идната развојна агенда на Обединетите нации“. Конференцијата вклучи претставници од Фондот за население на Обединетите Нации, граѓански организации, институции, претставници на политичките подмладоци и им овозможи заеднички простор за дискусија за младинските приоритети кои треба да бидат опфатени во идната развојна агенда. Целта на конференцијата беше дискусиите да произлезат со заклучоци од кои понатаму ќе се изработат младински препораки за подобрување на состојбата на младите во Македонија.

Архива

November 2018
M T W T F S S
« Sep    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Post-2015

There are no upcoming events at this time.

Вести

Работилница „Млади и сексулано и репродуктивно здравје и права“

Работилница „Млади и сексулано

Во организација на мрежата на младински организации Y-PEER, со поддршка од канцеларијата н
ПОВИК ЗА СТАЖИРАЊЕ ВО Y-PEER ПЕТРИ Софија

ПОВИК ЗА СТАЖИРАЊЕ ВО Y-PEER П

Младинската мрежа Y-PEER Македонија по покана на Y-PEER интернационалниот институт за млад
ПОВИК ЗА УЧЕСТВО НА Y-PEER PETRI - Sofia Annual School

ПОВИК ЗА УЧЕСТВО НА Y-PEER PET

Младинската мрежа Y-PEER Македонија по покана на Интернационалниот институт за младински р
Работилница за млади „THE GENDER PERSPECTIVE ON THE ISSUES ON SEXUAL AND REPRODUCTIVE HEALTH“

Работилница за млади „THE GEND

Во организација на мрежата на младински организации Y-PEER Македонија, со поддршка од канц
Kонсултативна средба „Воведување на формално сеопфатно сексуално образование во Република Македонија: предизвици и можности“

Kонсултативна средба „Воведува

Во организација на мрежата на младински организации Y-PEER Македонија, во соработка со Орг

Оваа веб страница е изготвена со поддршка од Фондот за население на Обединетите нации (УНФПА) во рамките на под-регионалната кампања „ Youth Voices” која во Македонија се имплементира под името „Идеите ги споделувам гласно“. Мислењата и ставовите искажани на оваа веб страница не ги претставуваат мислењата и ставовите на донаторите или други придружни организации.