Мени

Компонента млади

Oбјавено на: 27.12.2017

Во 2017 година Y-PEER Македонија се придружи на партнерството на УНФПА канцеларијата во Скопје и Здружението за социјални иновации „АРНО“ во имплементацијата на активности во рамки на компонентата млади од годишниот план на националната канцеларија.
Во рамки на ова партнерство се случија многу работилници за јакнење на капацитетите на младите и градење на нивните вештини за застапување.
1. Работилница за млади „Зголемување на младинското учество во процесите на донесување одлуки и соработка со институции“
2. Нови работилници за млади: цели за одржлив развој и родово трансформативни програми
3. Млади и застапување: платформи за подобра соработка со институциите

Во рамки на прокетот младинската мрежа Y-PEER Mакедонија и Здружението за социјални иновации „АРНО“ на 5–ти и 6–ти октомври ја организираа конференцијата „Млади, мир и безбедност“. На конференцијата учествуваа 20 млади од различни градови од Македонија кои учеа за концептите на мир, новата развојна агенда на Обединетите нации и целите за одржлив развој (ЦОР). Целта на оваа конференција беше младите да се стекнат со знаења за приодите на градењето на мир преку иницијативи на младинските организации, со вклучување на маргинализирани адолесценти и млади. Младите имаа можност да стекнат вештини за имплементирање на иницијативи за градење на мир преку нивно активно вклучување во различни процеси кои придонесуваат кон безбедност и стабилност во процесите на социјална интергација. На отворањето на конференцијата се обрати министерката за одбрана Радмила Шекеринска која изјави:
„ Државата може да биде отпорна од безбедносни ризици само ако во неа има владеење на правото, државни институции кои пристојно функционираат, слободни медиуми, правда! Нема стабилност ако нема демократија. Македонија е во позиција да покаже дека со зацврстување на демократијата и правната држава се зацврстува безбедноста, дека етничкиот и религиозен диверзитет не значи ризик. Да ја трансформираме кризата во можност да станеме пример! Бидете многу поактивни, вклучете се во процесот на носење одлуки, вршете јавен притисок за своите права, вклучете ги младите кои се чувствуваат изолирани, бидете борбени! Многу е важно да бидете ангажирани, гласни, да знаете што барате. Државата мора да се бори за својот ресурс кој заминува.“

Во рамки на проектот се спроведе и кампањата „И мажите можат“ . Национална кампања имаше за цел да го промовира вклучувањето на мажите и момчињата за родова еднаквост. Кампањата беше насочена кон испраќање пораки до заедниците и медиумите и организирање на обуки и настани кои се однесуваат на вклучување на татковците и градењето на нивните вештини за грижа за децата и грижа во домот. Кампањата се одвиваше во рамки на иницијативата „Вклучување на мажите и момчињата за родова еднаквост“-проект на Здружение за социјални иновации „АРНО“ кој се имплементираше во партнерство со Y-PEER Македонија со поддршка на Регионалната канцеларија на УНФПА за Источна Европа и Централна Азија. Организации кои го поддржија проектот во Македонија се: Здружение Родова Перспектива, Здружение за еднакви можности „СЕМПЕР“ – Битола , ЖЕНСКИ ФОРУМ –ТЕТОВО, Женска Граѓанска Иницијатива АНТИКО, ЕХО Едукативно-хуманитарна организација, Tiiiit !Inc и Организација жени на град Скопје и Национална мрежа против насилство врз жените и семејното насилство.

Во рамки на кампањата на 16ти октомври во Јавна Соба се одржа и првиот саем за мажи. Во рамки на саемот се одржаа три работилници насловени како „Мажите пеглаат“, „Мажите готват“ и „Креативни игри за деца“. Учесниците ги градеа своите вештини во кујна преку подготовка на фамилијарен оброк и подготовка на привлечни и здрави оброци за деца по рецептите на Џорџ Георгиевски – таткото од Австралија со македонско потекло кој стана хит на социјалните мрежи со подготовка на ужинка и кој официјално даде поддршка и на македонската кампања „И мажите можат“. На настанот учесниците исто така имаа шанса да стекнат вештини за пеглање, диплење и анимирање на деца со театар на сенки.
Инструктори на работилниците беа Антонио Ѓорѓиевски (професионален млад готвач кој готви и секојдневно за семејството), Самет Шабани и Александар Грујиќ (млади луѓе чие хоби е пеглањето) и Круме Стефановски (основач на театарската група „Сенки и облаци“ и посветен татко). Во своите први чекори кампањата се фокусира на промовирање на позитивните примери на татковството и старателството во секојдневниот живот во семејствата, како и грижа во домот.

Слики од настанот и повеќе информации и тековни новости можете да најдете на фејсбук страницата „И мажите можат“ .

Во финалната фаза од проектот беа ангажирани консултанти за изработка на документ наречен како Ситуациона анализа „Воведување на формално сеопфатно сексуално образование во Република Македонија: предизвици и можности“. По изработката на нацрт-документот со цел отварање на нацонална дискусија и финализриање на документот беше организиран средба со засегнатите страни. Повеќе информации за тематската област сеопфатно сексуално образование во Македонија можете да ги погледнете тука.

Архива

November 2018
M T W T F S S
« Sep    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Post-2015

There are no upcoming events at this time.

Вести

Работилница „Млади и сексулано и репродуктивно здравје и права“

Работилница „Млади и сексулано

Во организација на мрежата на младински организации Y-PEER, со поддршка од канцеларијата н
ПОВИК ЗА СТАЖИРАЊЕ ВО Y-PEER ПЕТРИ Софија

ПОВИК ЗА СТАЖИРАЊЕ ВО Y-PEER П

Младинската мрежа Y-PEER Македонија по покана на Y-PEER интернационалниот институт за млад
ПОВИК ЗА УЧЕСТВО НА Y-PEER PETRI - Sofia Annual School

ПОВИК ЗА УЧЕСТВО НА Y-PEER PET

Младинската мрежа Y-PEER Македонија по покана на Интернационалниот институт за младински р
Работилница за млади „THE GENDER PERSPECTIVE ON THE ISSUES ON SEXUAL AND REPRODUCTIVE HEALTH“

Работилница за млади „THE GEND

Во организација на мрежата на младински организации Y-PEER Македонија, со поддршка од канц
Kонсултативна средба „Воведување на формално сеопфатно сексуално образование во Република Македонија: предизвици и можности“

Kонсултативна средба „Воведува

Во организација на мрежата на младински организации Y-PEER Македонија, во соработка со Орг

Оваа веб страница е изготвена со поддршка од Фондот за население на Обединетите нации (УНФПА) во рамките на под-регионалната кампања „ Youth Voices” која во Македонија се имплементира под името „Идеите ги споделувам гласно“. Мислењата и ставовите искажани на оваа веб страница не ги претставуваат мислењата и ставовите на донаторите или други придружни организации.