Мени

Меѓународна конференција за население и развој – ICPD

Oбјавено на: 16.11.2018
ICPD_CSO_Statements

Во период од 29-ти септември до 2-ри октомври во Женева – Швајцарија, по повод 25-годишнината од Меѓународната конференција за население и развој (ICPD – International Conference on Population and Development) се одржа Регионална конференција на тема „Овозможувајќи избор: Динамика на населението и одржлив развој“.

Препознавајќи ја важноста на процесот и со цел обезбедување на поширока консултација поврзана со работната рамка пред конференција се одржаа две консултации:

1. Младинска консултација – 29ти октомври

Главната цел на младинската консултација во рамки на овој процес беше насочена кон отварање на дискусија со младите за предизвиците со кои се соочуваат во насока на динамика на населението во периодот (2013-2018 година) и кои позитивни примери и практики може да се применат во иднина. Oваа консултација послужи да им се даде можност на младите да изработат младинска препорака која понатака ќе биде проследена на главната конференција.

2. Консултација на претставници на граѓанските организации – 30ти октомври

Консултацијата на претставници на граѓански организации послужи да се запознаат организациите со процесот и прогресот во изминатиот период во изминатите 5 години во регионот, да се поттикнат заеднички акции и развијат приоритети за во следниот период.

Меѓународната конференција за население и развој „Овозможувајќи избор: Динамика на населението и одржлив развој“ (1 – 2 октомври) има за цел да ја зајакне поврзаноста помеѓу ИЦПД и Агендата за одржлив развој 2030 година. Фокусот во рамки на конференцијата беше ставен на имплементација на клучните активности, како и на политиката за решавање на проблемите поврзани со: Динамика на населението и одржлив развој, Семејства, сексуално и репродуктивно здравје и Нееднаквост, опшествена инклузија и права.

Целосниот извештај од конференцијата можете да го пронајдете на следниот линк.

Учество во име на Y-PEER Македонија на конференцијата и консултациите зема Кристијан Ангелески.

Архива

June 2019
M T W T F S S
« May    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Post-2015

There are no upcoming events at this time.

Вести

Повик за млади стажирање во Y-PEER ПЕТРИ

Повик за млади стажирање во Y-

 

Младинската мрежа Y-PEER Македонија по покана на Y-PEER интернационалниот инстит

Работилница „Цели за одржлив развој и млади“

Работилница „Цели за одржлив р

Во организација на мрежата на младински организации Y-PEER Македонија, со поддршка од канц
Punëtori për Objektivat për zhvillim të qëndrueshëm dhe rin

Punëtori për Objektivat për zh

Y-PEER Maqedoni shpall thirrje për regjistrimin e 17 të rinjve të cilët do të marrin pjesë
Повик: Работилница за Цели за одржлив развој и млади

Повик: Работилница за Цели за

Y-PEER Македонија објавува повик за пријава на 17 млади кои ќе учествуваат на еднодневен н
Повик за млади стажирање во Y-PEER ПЕТРИ

Повик за млади стажирање во Y-

Младинската мрежа Y-PEER Македонија по покана на Y-PEER интернационалниот институт за млад

my site my site my site
Оваа веб страница е изготвена со поддршка од Фондот за население на Обединетите нации (УНФПА) во рамките на под-регионалната кампања „ Youth Voices” која во Македонија се имплементира под името „Идеите ги споделувам гласно“. Мислењата и ставовите искажани на оваа веб страница не ги претставуваат мислењата и ставовите на донаторите или други придружни организации.