Мени

Mладинска порака – Ден на млади

Oбјавено на: 12.08.2019
IYD 2019_YPEER MK_1

12-ти август, 2019 (Скопје) – Денес се одбележува светскиот ден на младите под мотото „Трансформативно образование“ кое го нагласува трудот за релевантно, правично и инклузивно образование за сите млади, вклучувајќи и препознавање на иницијативи кои се поттикнати дирекно од младите луѓе.

За Y-PEER светскиот ден на млади  е прилика да се прослави посветеноста на младите и напорите кои тие ги инвестираат за подобрување на секојдневниот живот на многу луѓе од заедниците во кои живеат.

Денешниот ден е посветен на оние млади луѓе кои превземаат иницијатива, кои цврсто веруваат во подобро утре и посветено работат за истото, сите млади кои сопствениот потенцијал го користат за подобрување на сопствената благосоствојба но и благосостојбата на своите врсници и луѓето од заедниците подеднакво и сите оние кои без страв им се спротивставууват на неправилностите кои ги има и се присутни во  општеството.

Денот на младите, Y-PEER Македонија го одбележува од 2007-ма година со локални активности, приклучувајќи се во 2015-та на светската кампања за промовирање на Целите за одржлив развој #SDGS преку низа активности и кампањи на социјалните мрежи со хаштагот #ИЈасИмамЦел.

Оваа година фокусот е на Цел 5 – Подобро образование од Агендата 2030 за Одржлив развој која се залага за  обезбедување на инклузивно и правично квалитетно образование и промовирање на можноста за доживотно учење за сите. Меѓународниот ден на младите 2019 година ќе испита како владите, младите и организациите предводени од млади, како и другите засегнати страни, го трансформираат образованието и како овие напори придонесуваат за постигнување на Целите за одржлив развој во рамки на Агендата за одржлив развој до 2030 година.

По повод овогодинешното мото мрежата упатува апел до донесувачите на одлуки и сите засегнати страни да се стави фокус на: инклузивноста не како избор туку како принцип врз кои ќе се гради образованието; вклучување на Сеопфатно сексуалано образование во редовното образование; никој да не биде исклучен од пристап до квалитетно образование; поголема примена на врсничката едукација како метод кој покажал дека подобрува многу вештини кај младите, им ги зајакнува капацитетите и знаењето и прави промена во однесувањата; вклучување и афирмирање на неформалното образование и врсничката едукација во образовните програми.

Mрежата апелира за обезбедување  на младинското учество во сите овие области и процеси на донесување одлуки, и за унапредување на индивидуалните избори и дејствиа кои овозможуваат подобро образование и едукација за сите со цел никој да не биде изоставен.

Архива

November 2019
M T W T F S S
« Sep    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Post-2015

There are no upcoming events at this time.

Вести

Повик за учесници на младинска размена “Youth for SDGs & SDGs for Youth”- Бугарија

Повик за учесници на младинска

Ако си на возраст од 17-27 години и сакаш да научиш нешто повеќе за целите за одржлив разв
Работна средба на Y-PEER

Работна средба на Y-PEER

Во насока на планирање на следни активности на Y-PEER во државата, на 11 април 2019 година
Punëtori për Objektivat për zhvillim të qëndrueshëm dhe rin

Punëtori për Objektivat për zh

Y-PEER Maqedoni shpall thirrje për regjistrimin e 17 të rinjve të cilët do të marrin pjesë
Повик: Работилница за Цели за одржлив развој и млади

Повик: Работилница за Цели за

Y-PEER Македонија објавува повик за пријава на 17 млади кои ќе учествуваат на еднодневен н
Повик за млади стажирање во Y-PEER ПЕТРИ

Повик за млади стажирање во Y-

Младинската мрежа Y-PEER Македонија по покана на Y-PEER интернационалниот институт за млад

my site my site my site
Оваа веб страница е изготвена со поддршка од Фондот за население на Обединетите нации (УНФПА) во рамките на под-регионалната кампања „ Youth Voices” која во Македонија се имплементира под името „Идеите ги споделувам гласно“. Мислењата и ставовите искажани на оваа веб страница не ги претставуваат мислењата и ставовите на донаторите или други придружни организации.