Мени

Младински модел – ICPD

Oбјавено на: 18.10.2019

Во пресрет на Глобалниот ICPD самит во Најроби во период од 16-17 октомври, во Каиро, Египет се одржа младинскиот модел на ICPD (ICPD – International Conference on Population and Development). 
Препознавајќи ја важноста на младите и нивното учество во глобалните развојни процеси, 200 млади од 53 земји имаа можност да учествуваат во симулација на глобалниот самит и изработат младински препораки за програмата за акција. 


Во рамки на оваа конференција, младите имаа клучна улога во споделување на своите искуства и знаења, овозможувајќи заеднички да направат преглед на предизвиците со кои се соочуваат во различни делови од светот и дадат препораки за како да се унапреди имплементацијата на Програмата за акција на ICPD низ призмата на Агендата 2030 и Целите за одржлив развој на Обединетите нации. 

По дводневна дискусија, младите ги споделија своите заложби поврзани со Програмата за акција на ICPD и за што се застапуваат во насока на вклучување на младите во имплементација на глобалните и националните процеси, учеството на граѓанските организации и останатите засегнати страни. Тие ја споделија важноста на вклученоста на младите во институционалните процеси со цел да се осигура учество на младите и можност да младите споделат кои се нивните визии за иднината. 

Учество во име на Y-PEER во рамки на Младински модел – ICPD зема Лина Даневска 

*** Погледнете го промотивното младинско видео за ICPD25 со клик тука ***  

Архива

July 2020
M T W T F S S
« Jun    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Вести

ПОВИК ЗА КОНСУЛТАНТ

ПОВИК ЗА КОНСУЛТАНТ

Y-PEERОБЈАВУВАПОВИК ЗА КОНСУЛТАНТза изработка на анализа на прашалник за млади и Ковид-19
Младински форум - Доброволен национален преглед (VNR)

Младински форум – Доброволен н

На 6 март 2020 година во Скопје, Y-PEER во соработка со Владата на Република Северна Маке
Работилници за Цели за одржлив развој и ICPD

Работилници за Цели за одржлив

Во декември 2019 во организација на Y-PEER, со поддршка од канцеларијата на УНФПА во Скоп
Повик: Работилница за Цели за одржлив развој и нивната иднина

Повик: Работилница за Цели за

Y-PEER Македонија објавува повик за пријава на 15 млади кои ќе учествуваат на еднодневен
Y-PEER на ICPD25 - Самит во Најроби

Y-PEER на ICPD25 – Самит во На

Oд 12 до 14 ноември 2019 година во Најроби – Кенија, се одржа ICPD25 глобалниот самит, в