Мени

Обмислени лидерски – Што се промени во последните 25 години?

Oбјавено на: 11.07.2019
IMG_3105

10 јули Скопје – Светскиот ден на населението повикува на глобално внимание во врска со недовршената работа од Конференцијата na ICPD во Каиро од 1994 година, одбележувајќи го повикот за недовршената работа преку Што се променило” разговори во врска со родово-базираното насилство и правата на младите и адолесцентите.

Дискусијата „Што се променило?“ се пренесуваше во живо од Скопје на 10-ти јули на фејсбукстраницата на УНПФА МК. Овој прв национален настан Што се променило?“ го модерираше регионалната директорка на УНФПА, г-ѓа Ајнабат Анамухамедова, а учесници беа г. Илјаз Сабриу, член на македонската делегација во Каиро 1994, г-ѓа Мила Царовска, министерка за труд и социјална политика на С. Македонија,  г. Венко Филипче, министер за здравство на С.Македонија, г.Кристијан Ангелески од Y-PEER младинската мрежа од С.Македонија и г-ѓа Росана Дуџакнационален координатор на ОН во С.Македонија.

Г. Илијаз Сабриу ја посочи посветеноста на тогашната Влада за спроведување на клучните заклучоци од Конференцијата и процесот на изработка на Програма за развој на популационата политика и наталитет.

За ратификацијата и операционализација на Истанбулската конвенција, чии цели треба да се постигнат во наредните 5 години, како и за другите стратешки приоритети на Министерството за труд и социјална политика како дел од Развојните цели, говореше министерката за труд и социјална политика, г-ѓа Мила Царовска.

Министерот за

здравство, г. Венко Филипче, потенцираше неколку клучни точки за напредок во државата – донесувањето на двегодишниот Акциски план со поддршка на УНФПА за спроведување на Стратегијата за сексуалното и репродуктивното здравје,  отворање на три центри за упатување на жртви на сексуално насилство, изработка на постапките при третирање на жртвите и друго, новиот Закон за абортус, каде се отстранети рестриктивните мерки, како и превентивните програми за ХИВ, и други.

Од Y-PEER, Кристијан зборуваше за важноста и улогата на младите при планирање, имплементација и евалуација на развојните програми кои се креираат и имаат импакт врз квалитетот на живот и нивната благосостојба.
Младите треба активно да бидат вклучени во планирањето, спроведувањето и евалуацијата на развојните активности што имаат директно влијание на нивниот секојдневен живот, за да се осигури дека никој не е заборавен“. – изјави Кристијан Ангелески 

Државата покажа сериозна посветеност и покажа извонреден напредок во решавањето на прашањето на родово-базирано насилство. Сега е време да се дејствува. Една од причините што го одбележуваме овој ден е да го означиме напредокот што е постигнат досега, но и да си поставиме предизвици во нашата натамошна посветеност и да видиме што понатаму можеме да направиме“, истакна г-ѓа Росана Дуџак.

На самитот во Наироби оваа година ќе треба одново да ја анимираме меѓународната заедница, да вткае нов живот во агендата, да ја одржи и надгради врз постигнувањата што беа остварени од 1994 наваму.

Архива

November 2019
M T W T F S S
« Sep    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Post-2015

There are no upcoming events at this time.

Вести

Повик за учесници на младинска размена “Youth for SDGs & SDGs for Youth”- Бугарија

Повик за учесници на младинска

Ако си на возраст од 17-27 години и сакаш да научиш нешто повеќе за целите за одржлив разв
Mладинска порака – Ден на млади

Mладинска порака – Ден на млад

12-ти август, 2019 (Скопје) – Денес се одбележува светскиот ден на младите под мотото „Тра
Работна средба на Y-PEER

Работна средба на Y-PEER

Во насока на планирање на следни активности на Y-PEER во државата, на 11 април 2019 година
Punëtori për Objektivat për zhvillim të qëndrueshëm dhe rin

Punëtori për Objektivat për zh

Y-PEER Maqedoni shpall thirrje për regjistrimin e 17 të rinjve të cilët do të marrin pjesë
Повик: Работилница за Цели за одржлив развој и млади

Повик: Работилница за Цели за

Y-PEER Македонија објавува повик за пријава на 17 млади кои ќе учествуваат на еднодневен н

my site my site my site
Оваа веб страница е изготвена со поддршка од Фондот за население на Обединетите нации (УНФПА) во рамките на под-регионалната кампања „ Youth Voices” која во Македонија се имплементира под името „Идеите ги споделувам гласно“. Мислењата и ставовите искажани на оваа веб страница не ги претставуваат мислењата и ставовите на донаторите или други придружни организации.