Мени

Y-PEER Македонија дел од настанот за промоција на „Извештајот за состојбите со населението-2015“

Oбјавено на: 04.12.2015
Насловна фотографија

На 3-ти декември 2015, во просториите на КИЦ-Скопје ,во организација на Канцеларијата на Фондот за население на Обединетите Нации во Скопје, се оддржа настанот за промоција на извештајот „Состојби на светското население – 2015“ насловен како „Засолниште од невреме“. Настанот го модерираа нашите Y-PEER-ци: Ирина Јаневска и Кристијан Ангелески.

Состојбите на населението 2015

Тимот на Y-PEER Македонија

На самиот почеток од настанот Кристијан Ангелески (Y-PEER Македонија) изјави: „ Како граѓански активисти ние сме долго време дел од мрежата на граѓански организации Y-PEER каде работиме на промоција на сексуалното и репродуктивно здравје и права на младите луѓе  и се посветуваме  на застапување на младинските интереси.  Загрижени сме за нашите врсници од светот кои се наоѓаат во незавидна ситуација.“

По него се обрати Ирина Јаневска ( Y-PEER Македонија) :  Во 2015 година над 100 милиони луѓе имаа потреба од хуманитарна помош, од нив речиси една четвртина се жени и адолесценти девојчиња. Како млади луѓе ние се залагаме да се овозможат засолништа за милионите жени, девојки и девојчиња на кои им е потребна помош и силна поддршка за пребродувањето на невремето кои го загрозува нивното здравје, права и иднина. Како млади луѓе кои работаt на промоција на СРЗП сметаме дека хуманитарните одговори треба да одат подалеку од обезбедувањето на храна и засолниште.  Како млади луѓе ние целосно ја поддржуваме мисијата на УНФПА во градењето подобри засолништа во вакво загрижувачко „време на невреме“.“

Фотографијата на Наке Батев- насловна страница на извештајот

На самиот настан присутните имаа шанса да чујат повеќе за извештајот „Состојби на светското население – 2015“ и напорите кои се инвестираат во обезбедување на хуманитарна помош, од говорниците: г-а Луиза Винтон-постојниот преставник на ООН во Македонија и г-н Владо Кочубовски- претставник од Министерството за здравство. На овој настан свое обраќање имаше и фотографот г-н Лазар Начоски кој кажа збор-два за делата на младиот и успешен фотограф Наке Батев, чија фотографија се наоѓа на насловната страница на извештајот. Инаку, фотографот Наќе Батев во август годинава работеше заедно со претставниците на УНФПА во Гевгелија и фотографиите можеа да се погледнат на вчерашниот настан, како и на изложбата која ќе биде поставена во КИЦ-Скопје.

Архива

September 2018
M T W T F S S
« Jul    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Post-2015

There are no upcoming events at this time.

Вести

Работилница „Млади и сексулано и репродуктивно здравје и права“

Работилница „Млади и сексулано

Во организација на мрежата на младински организации Y-PEER, со поддршка од канцеларијата н
ПОВИК ЗА СТАЖИРАЊЕ ВО Y-PEER ПЕТРИ Софија

ПОВИК ЗА СТАЖИРАЊЕ ВО Y-PEER П

Младинската мрежа Y-PEER Македонија по покана на Y-PEER интернационалниот институт за млад
ПОВИК ЗА УЧЕСТВО НА Y-PEER PETRI - Sofia Annual School

ПОВИК ЗА УЧЕСТВО НА Y-PEER PET

Младинската мрежа Y-PEER Македонија по покана на Интернационалниот институт за младински р
Работилница за млади „THE GENDER PERSPECTIVE ON THE ISSUES ON SEXUAL AND REPRODUCTIVE HEALTH“

Работилница за млади „THE GEND

Во организација на мрежата на младински организации Y-PEER Македонија, со поддршка од канц
Kонсултативна средба „Воведување на формално сеопфатно сексуално образование во Република Македонија: предизвици и можности“

Kонсултативна средба „Воведува

Во организација на мрежата на младински организации Y-PEER Македонија, во соработка со Орг

Оваа веб страница е изготвена со поддршка од Фондот за население на Обединетите нации (УНФПА) во рамките на под-регионалната кампања „ Youth Voices” која во Македонија се имплементира под името „Идеите ги споделувам гласно“. Мислењата и ставовите искажани на оваа веб страница не ги претставуваат мислењата и ставовите на донаторите или други придружни организации.