Мени

Работилници за Цели за одржлив развој и ICPD

Oбјавено на: 25.12.2019

Во декември 2019 во организација на Y-PEER, со поддршка од канцеларијата на УНФПА во Скопје, се оддржаа две работилници за Цели за одржлив развој и млади. Работилниците имаа за цел да ги поттикнат младите се вклучат во дискусија за Агендата 2030 и Целите за одржлив развој (SDGs) и младинските програми поврзани со истите.

Учество во овие работилници земаа 16 учесници: млади, младински организации и преставници од организации кои работат со млади.

Преку интерактивни вежби учесниците имаа можност да разменат знаења, да ги споделат проблемите со кои се соочуваат целните групи со кои работат и да креираат решенија на локални проблеми кои доаѓаат од работата на терен. Преку локализирање на предизвиците со кои се соочуваат целните групи и адресирање на истите низ призмата на целите за одржлив развој учесниците изработија предлог решенија кои во иднина ќе послужат како појдовна точка во дизајнирање и имплементација на идната соработка помеѓу организациите и инситуциите на национално ниво.  
Дополнително за време на работилниците, претставниците зборуваа за младинската вклученост во процесите поврзани со Меѓународната конференција за население и развој (ICPD) и заложбите дадени од нашата држава и младите на глобално ниво. Во насока на унапредување на имплементацијата на заложбите на национално ниво, учесниците дадоа свои препораки за како да се артикулира важноста на оваа агенда и како до успешно исполнување на заложбите за младите и подобрување на квалитетот на живот.

Архива

December 2020
M T W T F S S
« Jul    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Вести

Гласот на младите пренесен на политичкиот форум на високо ниво на Обединетите нации

Гласот на младите пренесен на

Оваа година на Политичкиот форум на високо ниво на Обединетите нации (High Level Political
ПОВИК ЗА КОНСУЛТАНТ

ПОВИК ЗА КОНСУЛТАНТ

Y-PEERОБЈАВУВАПОВИК ЗА КОНСУЛТАНТза изработка на анализа на прашалник за млади и Ковид-19
Младински форум - Доброволен национален преглед (VNR)

Младински форум – Доброволен н

На 6 март 2020 година во Скопје, Y-PEER во соработка со Владата на Република Северна Маке
Повик: Работилница за Цели за одржлив развој и нивната иднина

Повик: Работилница за Цели за

Y-PEER Македонија објавува повик за пријава на 15 млади кои ќе учествуваат на еднодневен
Y-PEER на ICPD25 - Самит во Најроби

Y-PEER на ICPD25 – Самит во На

Oд 12 до 14 ноември 2019 година во Најроби – Кенија, се одржа ICPD25 глобалниот самит, в