Мени

Работилници за млади

Во рамки на проектот „Младински одговор на Ковид-19“, имплементиран од младинската мрежа Y-PEER, во партнерство со 5 граѓански организации: ЦМА Крик, Младите можат, РМЦ Метаморфоза, Субверзивен фронт и Гласен Текстилец се спроведоа 13 онлајн-работилници. Во рамки на овие работилници учество земаа повеќе од 120 млади од целата држава.  Во согласност со мотото „Никој да не […]

Гласот на младите пренесен на политичкиот форум на високо ниво на Обединетите нации

Оваа година на Политичкиот форум на високо ниво на Обединетите нации (High Level Political Forum – HLPF), младите од Република Северна Македонија имаа можност да го споделат својот глас и визија за каква иднина посакуваат до 2030 година.  ___     Мотото на овогодинешниот Политички форум на високо ниво на Обединетите нации беше „Забрзана акција и […]

ПОВИК ЗА КОНСУЛТАНТ

Y-PEERОБЈАВУВАПОВИК ЗА КОНСУЛТАНТза изработка на анализа на прашалник за млади и Ковид-19 и препораки за програмски активности за млади во време на Ковид-19. Во рамки на предвидениот работен план помеѓу националната канцеларија на Фондот за населени на Обединетите нации – УНФПА и Младинската мрежа Y-PEER, за компонента „Младински одговор на Ковид-19“, Y-PEER има потреба од […]

Младински форум – Доброволен национален преглед (VNR)

На 6 март 2020 година во Скопје, Y-PEER во соработка со Владата на Република Северна Македонија и со поддршка на канцеларијата на Фондот за население на Обединетите нации УНФПА во Скопје, организираше еднодневен консултативен настан за млади како дел од консултативниот процес за млади и младински придонес кон Доброволниот национален преглед за Целите за одржлив […]

Работилници за Цели за одржлив развој и ICPD

Во декември 2019 во организација на Y-PEER, со поддршка од канцеларијата на УНФПА во Скопје, се оддржаа две работилници за Цели за одржлив развој и млади. Работилниците имаа за цел да ги поттикнат младите се вклучат во дискусија за Агендата 2030 и Целите за одржлив развој (SDGs) и младинските програми поврзани со истите. Учество во […]

Повик: Работилница за Цели за одржлив развој и нивната иднина

Y-PEER Македонија објавува повик за пријава на 15 млади кои ќе учествуваат на еднодневен настан – интерактивна работилница “What kind of SDGs future we want so see?!”. Работилницата ќе се оддржи во сабота (21ви декември) , во периодот од 10:00-17:00 часот во Скопје и е поддржана од Фондот за население на Обединетите нации, УНФПА во […]

Y-PEER на ICPD25 – Самит во Најроби

Oд 12 до 14 ноември 2019 година во Најроби – Кенија, се одржа ICPD25 глобалниот самит, во организација на УНФПА, Владата на Данска и Владата на Кенија.  Учество земаа над 9500 делегати од целиот свет и се заложија за завршување на агендата на Акциската програма на ICPD.  Делегацијата на Република Северна Македонија,  поддржана од УНФПА, учествуваше на Самитот каде […]

Youth for SDGs – SDGs for youth

Oд 21 до 27 октомври 2019 година во Петрохан – Бугарија, се одржа младинската размена Youth for SDGs – SDGS for youth во организација на Меѓународната фондација за развој на Y-PEER.   25 млади од 12 земји земаа учество во младинска размена за Целите за одржлив развој. Од 17 цели, младите својата работа ја фокусираа […]

Младински модел – ICPD

Во пресрет на Глобалниот ICPD самит во Најроби во период од 16-17 октомври, во Каиро, Египет се одржа младинскиот модел на ICPD (ICPD – International Conference on Population and Development). Препознавајќи ја важноста на младите и нивното учество во глобалните развојни процеси, 200 млади од 53 земји имаа можност да учествуваат во симулација на глобалниот самит и […]

Повик за учесници на младинска размена “Youth for SDGs & SDGs for Youth”- Бугарија

Ако си на возраст од 17-27 години и сакаш да научиш нешто повеќе за целите за одржлив развој, но и да ги споделеш сопствените идеи за Агендата 2030, младинската размена  “Youth for SDGs & SDGs for Youth” е одлично место за тебе! Младинската размена “Youth for SDGs & SDGs for Youth” како дел ЕРАЗМУС+ проектот, ќе […]

Mладинска порака – Ден на млади

12-ти август, 2019 (Скопје) – Денес се одбележува светскиот ден на младите под мотото „Трансформативно образование“ кое го нагласува трудот за релевантно, правично и инклузивно образование за сите млади, вклучувајќи и препознавање на иницијативи кои се поттикнати дирекно од младите луѓе. За Y-PEER светскиот ден на млади  е прилика да се прослави посветеноста на младите […]

Обмислени лидерски – Што се промени во последните 25 години?

10 јули Скопје – Светскиот ден на населението повикува на глобално внимание во врска со недовршената работа од Конференцијата na ICPD во Каиро од 1994 година, одбележувајќи го повикот за недовршената работа преку „Што се променило” разговори во врска со родово-базираното насилство и правата на младите и адолесцентите. Дискусијата „Што се променило?“ се пренесуваше во живо од Скопје на 10-ти јули на фејсбук–страницата на […]

Работна средба на Y-PEER

Во насока на планирање на следни активности на Y-PEER во државата, на 11 април 2019 година се оддржа работна средба со тимот на Y-PEER и претставници од организациите членки во мрежата.   На оваа средба се зборуваше за кои се младинските прашања кои во моментот се најургентни, што работат организациите засебно, а што заеднички за […]

Punëtori për Objektivat për zhvillim të qëndrueshëm dhe rin

Y-PEER Maqedoni shpall thirrje për regjistrimin e 17 të rinjve të cilët do të marrin pjesë në ngjarje një-ditore – punëtori interaktive për Objektivat për zhvillim të qëndrueshëm (SDG) dhe të rinjtë. Seminari do të mbahet të premten (7 dhjetor), nga ora 11:00 deri në orën 14:00 në Shkup.   Punëtoria është projektuar për të […]

Повик: Работилница за Цели за одржлив развој и млади

Y-PEER Македонија објавува повик за пријава на 17 млади кои ќе учествуваат на еднодневен настан – интерактивна работилница за Цели за одржлив развој (ЦОР) и младите луѓе. Работилницата ќе се оддржи во петок (7ми декември) , во периодот од 11:00-14:00 часот во Скопје.   Работилницата е наменета за млади кои сакаат да го зголемат своето познавање […]

Повик за млади стажирање во Y-PEER ПЕТРИ

Младинската мрежа Y-PEER Македонија по покана на Y-PEER интернационалниот институт за младински развој, ПЕТРИ – Софија, објавува повик за стажирање. Времетраењето на стажирањето е до 6 месеци во период  декември 2018– декември 2019. Програмата за стажантсво се спроведува на англиски јазик и целосната информација за истата можете да ја пронајдете на следниот линк. Апликацијата за програмата можете […]

Меѓународна конференција за население и развој – ICPD

Во период од 29-ти септември до 2-ри октомври во Женева – Швајцарија, по повод 25-годишнината од Меѓународната конференција за население и развој (ICPD – International Conference on Population and Development) се одржа Регионална конференција на тема „Овозможувајќи избор: Динамика на населението и одржлив развој“. Препознавајќи ја важноста на процесот и со цел обезбедување на поширока […]

Работилница „Млади и сексулано и репродуктивно здравје и права“

Во организација на мрежата на младински организации Y-PEER, со поддршка од канцеларијата на УНФПА во Скопје, вчера ,3-ти Јули во Скопје се оддржа еднодневна интерактивна работилница насловена како „Млади и сексулано и репродуктивно здравје и права“. Оваа работилница го означи почетокот на Кампањата по повод Светскиот ден на населението 2018 година, во организација на УНФПА во […]

ПОВИК ЗА СТАЖИРАЊЕ ВО Y-PEER ПЕТРИ Софија

Младинската мрежа Y-PEER Македонија по покана на Y-PEER интернационалниот институт за младински развој, ПЕТРИ – Софија, објавува повик за стажирање. Времетраењето на стажирањето е до 6 месеци во период  јули 2018– декември 2018. Програмата за стажантсво се спроведува на англиски јазик и целосната информација за истата можете да ја пронајдете на следниот линк. Апликацијата за програмата можете да ја пронајдете […]

EU Младинска конференција и ICPD консултативен состанок

Во период од 16-19 април, во Софија – Бугарија, се одржа ЕУ младинска конференција и ICPD (International Conference on Population and Development) консултативен состанок. Препознавајќи ја важноста за учество на младите во процесите кои се поврзани со млади и нивната иднина, во рамки на ЕУ младинската конференција, 250 млади од Европа имаа можност да учествуваат […]

ПОВИК ЗА УЧЕСТВО НА Y-PEER PETRI – Sofia Annual School

Младинската мрежа Y-PEER Македонија по покана на Интернационалниот институт за младински разовој и регионален ресурсен центар за Источна Европа и Централна Азија Y-PEER PETRI – SOFIA објавува повик за учество на интернационален тренинг. Тренингот ќе се одржи во период од 19-23 април 2018г. во Република Бугарија со можност за учество на еден модул: Project Development and Management module […]

Работилница за млади „THE GENDER PERSPECTIVE ON THE ISSUES ON SEXUAL AND REPRODUCTIVE HEALTH“

Во организација на мрежата на младински организации Y-PEER Македонија, со поддршка од канцеларијата на УНФПА во Скопје, на 14-ти и 15-ти Декември во Скопје се оддржа дво дневната работилница насловена како „THE GENDER PERSPECTIVE ON THE ISSUES ON SEXUAL AND REPRODUCTIVE HEALTH“. Учество во оваа работилница земаа 17 млади, преставници од организации кои работат со […]

Kонсултативна средба „Воведување на формално сеопфатно сексуално образование во Република Македонија: предизвици и можности“

Во организација на мрежата на младински организации Y-PEER Македонија, во соработка со Организацијата за социјални иновации АРНО и со поддршка на канцеларијата на УНФПА во Скопје на 06 декември во Скопје, се оддржа консултативна средба за нацрт ситуациската анализа „Воведување на формално сеопфатно сексуално образование во Република Македонија: предизвици и можности“. На оваа средба учество […]

Конференција „Млади,мир и безбедност“

Младите како активни чинители во процесите на градење мир Младинската мрежа Y-PEER Mакедонија и Здружението за социјални иновации „АРНО“ на 5–ти и 6–ти октомври ја организираат конференцијата „Млади, мир и безбедност“. На конференцијата учествуваат 20 млади од различни градови од Македонија кои  учат за концептите на мир, новата развојна агенда на Обединетите нации и целите […]

ПОВИК ЗА СТАЖИРАЊЕ

Младинската мрежа Y-PEER Македонија по покана на Y-PEER интернационалниот институт за младински развој, ПЕТРИ – Софија, објавува повик за стажирање.   Времетраењето на стажирањето е до 6 месеци во период  ноември 2017 – јули 2018, во зависност од потребите за секоја од позициите одделно. За цело времетраење на програмата, трошоците за сместување и живот се покриени […]

Архива

July 2021
M T W T F S S
« Jan    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Вести

Работилници за млади

Работилници за млади

Во рамки на проектот „Младински одговор на Ковид-19“, имплементиран од младинската мрежа Y
Гласот на младите пренесен на политичкиот форум на високо ниво на Обединетите нации

Гласот на младите пренесен на

Оваа година на Политичкиот форум на високо ниво на Обединетите нации (High Level Political
ПОВИК ЗА КОНСУЛТАНТ

ПОВИК ЗА КОНСУЛТАНТ

Y-PEERОБЈАВУВАПОВИК ЗА КОНСУЛТАНТза изработка на анализа на прашалник за млади и Ковид-19
Младински форум - Доброволен национален преглед (VNR)

Младински форум – Доброволен н

На 6 март 2020 година во Скопје, Y-PEER во соработка со Владата на Република Северна Маке
Работилници за Цели за одржлив развој и ICPD

Работилници за Цели за одржлив

Во декември 2019 во организација на Y-PEER, со поддршка од канцеларијата на УНФПА во Скоп