Мени

Работилница за млади „THE GENDER PERSPECTIVE ON THE ISSUES ON SEXUAL AND REPRODUCTIVE HEALTH“

Oбјавено на: 16.12.2017

Во организација на мрежата на младински организации Y-PEER Македонија, со поддршка од канцеларијата на УНФПА во Скопје, на 14-ти и 15-ти Декември во Скопје се оддржа дво дневната работилница насловена како „THE GENDER PERSPECTIVE ON THE ISSUES ON SEXUAL AND REPRODUCTIVE HEALTH“. Учество во оваа работилница земаа 17 млади, преставници од организации кои работат со млади: КРИК, Младите Можат, Црвен Крст, Родова перспектива, ХЕРА, АРНО, Волонтерски центар – Скопје и Хуманост.

Преку оваа работилницата младите имаа можност да ги прошират своите знаења и капацитети во областа на „Род“ и интеграцијата на родовата компонента во глобалните и национални процеси.
На оваа работилница гости предавачи беа: Постојаниот координатор на Обединетите нации во Македонија г-а Луиза Винтон, Ирена Цветковиќ – Коалиција „Сексуални и здравствени права на маргинализираните заедници“, Љупка Трајановска – Националната Мрежа Против Насилство врз Жените и Семејното Насилство и Ирина Јаневска – Здружение за социјални иновации „АРНО“.

Младите имаа можност да дискутираат за родовата компонента, да ги прошират своите знаења за темата „род“ и да се информирааат за тековните процеси во рамки на развојната агенда на Обединетите Нации поврзани со родова рамноправност, Целите за одржлив развој (ЦОР) и можностите за вклучување на младите.
Постојаниот координатор на Обединетите нации во Македонија г-а Луиза Винтон даде краток осврт во однос на глобалните процеси и локализирање на Агендата 2030 во Македонија посочувајќи „..целите се универзални што значи дека се однесуваат на сите луѓе во светот и се поврзани во еден систем. Предизвикот  кој е пред нас е навистина голем и наша задача е сите да допринесеме за да ги исполниме.“

„За Обединетите нации младите не се само целна група. Тие се и наши партнери. Младите одлично ги познаваат новите информациски технологии. Имаат вештини и знаења со кои заедно креираме оптимални решенија кои ни помагаат во имплементацијата“ – посочи г-а Винтон.

Во текот на работилницата преку сесијата за прашања и одговори младите имаа можност да се информираат за глобалните процеси поврзани со ЦОР, имплементацијата на глобално и локално ниво, како и интеграцијата на родовата компонента во рамки националната рамка за имплементација на 2030 агендата во Македонија.

Архива

January 2021
M T W T F S S
« Jul    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Вести

Работилници за млади

Работилници за млади

Во рамки на проектот „Младински одговор на Ковид-19“, имплементиран од младинската мрежа Y
Гласот на младите пренесен на политичкиот форум на високо ниво на Обединетите нации

Гласот на младите пренесен на

Оваа година на Политичкиот форум на високо ниво на Обединетите нации (High Level Political
ПОВИК ЗА КОНСУЛТАНТ

ПОВИК ЗА КОНСУЛТАНТ

Y-PEERОБЈАВУВАПОВИК ЗА КОНСУЛТАНТза изработка на анализа на прашалник за млади и Ковид-19
Младински форум - Доброволен национален преглед (VNR)

Младински форум – Доброволен н

На 6 март 2020 година во Скопје, Y-PEER во соработка со Владата на Република Северна Маке
Работилници за Цели за одржлив развој и ICPD

Работилници за Цели за одржлив

Во декември 2019 во организација на Y-PEER, со поддршка од канцеларијата на УНФПА во Скоп