Мени

Y-PEER на ICPD25 – Самит во Најроби

Oбјавено на: 17.11.2019

Oд 12 до 14 ноември 2019 година во Најроби – Кенија, се одржа ICPD25 глобалниот самит, во организација на УНФПА, Владата на Данска и Владата на Кенија. 

Учество земаа над 9500 делегати од целиот свет и се заложија за завршување на агендата на Акциската програма на ICPD.  Делегацијата на Република Северна Македонија,  поддржана од УНФПА, учествуваше на Самитот каде ги презентираше и силно ја зајакна посветеноста на државата кон Целите на ICPD и Агендата 2030. 

Во рамки на Самитот, делегатите имаа можност да учествуваат во дискусии, отворени панели и презентации, вклучувајќи ги и активностите кои произлегуваат од младите. Во организација на Y-PEER, за време на самитот се случуваше и панел дискусија на тема „Значајно младинско учество“  модерирана од Кристијан Ангелески од тимот на Y-PEER.  Во рамки на дискусијата се зборуваше што може да се направи за да се унапреди учеството на младите во процесите на донесување одлуки и што е она што поинаку треба да се прави со цел да се осигураме дека никој нема да е изоставен. 

За време на самитот, беа презентирани 14 заложби на државата коишто се од различни приоритетни области и се донесени со широк консултативен процес на засегнатите страни. 

Самитот заврши со силни заложби од страна на 170 држави и партнерите со цел да го трансформираат светот преку ставање крај на мајчината смртност, незадоволената потреба за планирање на семејството и родово-базираното насилство и штетните пракси против жените и девојчињата до 2030 година.  

Во име на Y-PEER во рамки на ICPD25 глобалниот самит учествуваше Кристијан Ангелески. 

*** Погледнете го промотивното младинско видео за ICPD25 со клик тука ***

Архива

October 2020
M T W T F S S
« Jul    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Вести

Гласот на младите пренесен на политичкиот форум на високо ниво на Обединетите нации

Гласот на младите пренесен на

Оваа година на Политичкиот форум на високо ниво на Обединетите нации (High Level Political
ПОВИК ЗА КОНСУЛТАНТ

ПОВИК ЗА КОНСУЛТАНТ

Y-PEERОБЈАВУВАПОВИК ЗА КОНСУЛТАНТза изработка на анализа на прашалник за млади и Ковид-19
Младински форум - Доброволен национален преглед (VNR)

Младински форум – Доброволен н

На 6 март 2020 година во Скопје, Y-PEER во соработка со Владата на Република Северна Маке
Работилници за Цели за одржлив развој и ICPD

Работилници за Цели за одржлив

Во декември 2019 во организација на Y-PEER, со поддршка од канцеларијата на УНФПА во Скоп
Повик: Работилница за Цели за одржлив развој и нивната иднина

Повик: Работилница за Цели за

Y-PEER Македонија објавува повик за пријава на 15 млади кои ќе учествуваат на еднодневен