Мени

Y-PEER

Y-PEER е глобална младинска мрежа на организации и институции која работи за и со млади луѓе во насока на активно вклучување на младите во процесите на донесување одлуки на локално, национално и интернационално ниво поврзани со заштита на нивното здравје и подобрување на квалитетот на живот. Во неа се вклучени повеќе од 700 граѓански органиции и државни институции во повеќе од 50 земји од регионите на Југоисточна Европа, Азија и Пацифик, Северна Африка и Арапските земји, Централна Африка и Јужна Америка.

Y-PEER Map

Во Mакедонија Y-PEER мрежата постои од 2002 година и делува во насока на подобрување на сексуалното и репродуктивното здравје на младите и застапување на нивните права, вклучување на младите во процесите на донесување одлуки и активно застапување и промоција поврзана со Целите за одржлив развој (SDGs) и Агендата 2030 на Обединетите нации. Своите активности мрежата ги спроведува користејќи го пристапот на врсничка едукација, постојано работејќи на подобрување на стандардите и квалитетот на истата. Врсничка едукација (peer-to-peer) е процес при кој добро тренирани и мотивирани млади луѓе преземаат одговорност да организираат едукативни активности со нивните врсници (peers) со што помагаат во подобрување на знаењето, однесувањето, убедувањата, и вештините и ги оспособуваат да бидат одговорни и да носат информирани одлуки во живот.


МИСИЈА: Развивање и подржување на младински иницијативи за креирање можности и подигање на свеста за значајно младинско учество преку унапредување на информираноста, промоција на врсничка едукација и застапување за одржлив развој.

ВИЗИЈА:  Подобрено знаење, однесување и вештини на младите, кои носат информани и одговорни одлуки и преземаат иницијативи и активности за застапување за глобален одржлив развој.


Основна цел на Y-PEER Македонија е застапување и лобирање за унапредување на легислативата, подигнување на јавната свест и афирмирање на правата на младите за пристап до квалитетно образование и едукација за сексуално и репродуктивно здравје и права, градење на капацитети и вклучување на младите во процесите на донесување одлуки, поттикнување на значајно младинско учество во процесите на креирање на младински политики и политики за одржлив развој.

Стратешки цели на Y-PEER Македонија се:
– Вмрежување на млади од различни возрасти, етникуми, социјално позадини и региони во државата.
– Поттикнување на дијалог за важни општествени теми.
– Поткревање на јавната свест за сексуално и репродуктивно здравје и права.
– Промоција на еднаков пристап и права за сите.
– Едукација на млади и нивно оспособување за пренесување на стекнатите знаења.
– Обезбедување на сеопфатно сексуално образование.
– Обезбедување едукација за одржлив развој.
– Дејствување за намалување на дискриминација кон различни маргинализирани групи во општеството.
– Учество во платформи и мрежи на локално, регионално и интернационално ниво.
– Учество во процеси за донесување политики, што соодвествуваат со мисијата на здружението.
– Создавање на услови за одржлив развој во економска, политичка и социјална.
– Поттикнување на професионална, студентска и врсничка мобилност.

 Амбасадор на младинската мрежа во Македонија, но и во светот, е нашата поп звезда Дани Димитровска.

Архива

July 2021
M T W T F S S
« Jan    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Вести

Работилници за млади

Работилници за млади

Во рамки на проектот „Младински одговор на Ковид-19“, имплементиран од младинската мрежа Y
Гласот на младите пренесен на политичкиот форум на високо ниво на Обединетите нации

Гласот на младите пренесен на

Оваа година на Политичкиот форум на високо ниво на Обединетите нации (High Level Political
ПОВИК ЗА КОНСУЛТАНТ

ПОВИК ЗА КОНСУЛТАНТ

Y-PEERОБЈАВУВАПОВИК ЗА КОНСУЛТАНТза изработка на анализа на прашалник за млади и Ковид-19
Младински форум - Доброволен национален преглед (VNR)

Младински форум – Доброволен н

На 6 март 2020 година во Скопје, Y-PEER во соработка со Владата на Република Северна Маке
Работилници за Цели за одржлив развој и ICPD

Работилници за Цели за одржлив

Во декември 2019 во организација на Y-PEER, со поддршка од канцеларијата на УНФПА во Скоп